Вход за потребители и търговци

Удивителният свят на Египет

Още през V век Херодот е написал за Египет: Никъде по света няма такива удивителни неща... Нито дори в отвъдния свят...”

И сега нищо не се е променило тук! Величието и тайните на пирамидите, гордостта и могъществото на сфинкса, бавно течащият Нил с неговите тайни, вечната и тайнствена пустиня, която прекосихме с автобус при прехода от Кайро до Хургада, с трепкащия въздух над нея, оазисът с палмите – всичко това впечатлява и се помни дълго.

Да не забравяме Кайро! В прекрасния и богат национален музей, човек се озовава в друг свят, изпълнен с тайните на вековете. Попада под влиянието на загадъчните мумии, вечността и красотата на маската на Тутанкамон, неговите саркофази и тайната на живота и младата му загадъчна смърт.

През цялото време се мъчиш да осъзнаеш как и по какъв начин, с какви средства и техники тези древни цивилизации са постигнали такова съвършенство, как е създадена тази красота, тази вечност, тази обсебваща съзнанието тайнственост.

А пирамидите? Вечните и величествени – колко е кратък човешкият живот и колко е малък човек пред тях! Колко човешки тайни и животи крият – също като дремеща, навита на кълбо кобра. Не може, докато разглеждаш всичко това, в съзнанието ти да не нахлуят представи за великите фараони, за Нефертити – красавицата на древния свят, символ за днешната хубава жена. Тайнственост и преклонение прелива у теб пред величието на хората, живели и сътворили всичко това за историята!

И така – студ в България, все пак беше 22 март, а в Хургада – слънце, басейн плаж, красота.

Хотелът ни не беше в центъра на града, но това се компенсираше с всичко, което предлагат в него: вкусна храна в 3 ресторанта (тайландски, рибен и италиански) и условия и обслужване на много високо ниво.

Всичко бе подредено и поднесено с подходящото внимание и учтивост към нас, техните гости – чувствахме се уютно и удобно! За тях клиентът наистина бе всичко.

Екскурзиите се предлагат от всеки гид или от самия хотел, но сам избираш къде да се включиш – дали да се запишеш на джип сафари, или на даивинг, или пък само да поплуваш в Червено море, дали да пътуваш до Луксор или просто да се попечеш на плажа – всичко е въпрос на избор, при който обаче никога няма да сбъркате.

Не мога да не разкажа за екскурзията по нощен Нил. Имахме вечеря на кораб с програма. Храната бе прекрасна, гледахме програмата и участвахме в танците на красивата танцьорка. Тъмната вода на реката се стелеше бавно край кораба – бавно и величествено. Изгледът към нощния Кайро, отраженията му във водата – това не се забравя дълго, дълго.

Една от сутрините, вече в Хургада, се бяхме записали за нещо наистина интересно – тръгнахме към 10.00 часа с яхта към един безлюден остров. Пътувахме около 50 минути, обградени с грижи и внимание от страна на екипажа. Наслаждавахме се на гледката край нас, гледахме и се взирахме в бистрите води на Червено море, оставили лицата си на морския бриз. След като направихме тен събирайки от жарките лъчи, поднесоха ни напитки и започна същинското изживяване – след подробен инструктаж, които изслушахме как да се гмуркаш, ни раздадоха шнорхели, маски, плавници, кислородни бутилки. Бяхме спрели с яхтата около един подводен риф и започна гмуркането ни с акваланг и инструктор – невероятно усещане! Разноцветни рибки, корали, багри – беше прекрасно. Целият морски свят се разтила край теб, изпълващ те с еуфория, красота и малко страх. Риби край лицето ти с разтворени устни и муцуни, риби край тялото ти, риби – сини, жълти, червени, пъстри – се стрелкат навсякъде около теб! Красиво и страхотно!

Както каза един българин от групата: „Не знам за пирамидите и историята, но дори и само за това изживяване си заслужаваше да дойда до Египет!”

И така, искам да споделя с всички вас, които се чудят, дали да отидат точно до Египет  или не – заслужава си, заслужава си да се излежаваш край басейна, да похапваш вкусна и добре подбрана и приготвена храна, да се наслаждаваш на слънцето, на напитките, на хладните стаи, на игрите около басейна, на танците, на улиците с магазинчетата, да спориш, да се пазариш за това и онова, да пиеш хладен чай и да видиш и усетиш историята на тази древна страна!

Автор и победител в конкурса на travel.bg:

Галина Жекова