Вход за потребители и търговци

Старопрестолният Охрид

Старопрестолният град Охрид, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО, и днес съхранява славянската култура. Охрид с радост ще ви приюти, за да откриете светостта на това място. По калдъръмените улици на Охрид ще почувствате духа на учениците на светите братя Кирил и Методий, разпространявали по тези земи Божието слово на нашето АБВ.

Като гости на Македония ще бъдете посрещнати изключително топло от местните жители. Затова не им отказвайте поканата за чаша Скопско пиво в някоя от охридските кръчми.

Ако сте любители на средновековното изкуство, непременно се насладете на автентичната архитектура и уникалните стенописи от 1477 година в църквата “Свети Климент”. Може да посетите и стария храм в Охрид – Свети Панталеймон. Там ще имате възможност да се поклоните пред мощите на всебългарския първоучител и духовен обединител свети Климент Охридски, патрон на нашата Алма Матер, както и да си направите снимки на прословутата Самуилова крепост.

В Охрид навремето е имало 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Тук е и църквата Света София, която според някои изследователи датира още от IX век. Света София е съградена от княз Борис I и е служила като катедрален храм по времето на цар Самуил (976-1014 г.).

Всички входни такси за исторически забележителности в Охрид са между 1 и 2 евро. Толкова струва и разходката с корабче по езерото.

Ако пътувате до Струга, влезте и в Музея на братята Димитър и Константин Миладинови, които през далечната 1861 година издават в Загреб сборника Български народни песни. Така съхраняват фолклорното богатство на българския народ.

На излизане от Струга, в близост до границата между Македония и Албания, се вижда скалната църква Света Богородица, разположена на брега на Охридското езеро. По пътя към друга една светиня – манастира Свети Наум – са Билянините избори, вдъхновили народа за песента Биляна платно белеше.

Легендата разказва, че който отпие вода от Билянините извори и се завърти три пъти върху чудодейния камък над тях, ще се подмлади и ще има 10-годишна страстна любов.

Преди да тръгнете обратно за София, непременно се отбийте и в македонската столица Скопие, за да посетите църквата Свети Спас, в чийто двор се намира гробът на Гоце Делчев.