Вход за потребители и търговци

Солун - столицата на Егейско море

Вторият по големина гръцки град – Солун – се намира само на 350 км от София. Разположен е край устието на река Вардар, в Солунския залив на Егейско море. Той е главният град на географската област Македония и административен център на област Централна Македония.

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е., който кръщава града на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците, извоювана с помощта на тесалийските конници.

Заради богатото си културно наследство Солун се намира под закрилата на ЮНЕСКО.

Сред забележителностите на града са площадите Св. София и Аристотелис; църквата Свети Димитър Солунски, ротондата Св. Георги, Триумфалната арка на Галерий, построена 303 г.; Бялата кула, до която се достига по крайбрежния булевард Нике и от която Солун се вижда като на длан.

\"Златната врата на християнството\" е името, което Солун получил от самия апостол Павел, който разпространил християнството по тези земи.

През 306 г. римският император Галерий, известен с непримиримостта си към християнството, минал през Солун. Синът на местния градоначалник Димитър, офицер в армията, бил приел християнството. Предвиждайки смъртта си, Димитър раздал богатството си на бедните. Бил убит на 26 октомври 306 г. и оттогава християните отбелязват деня на неговата смърт като Димитровден, а върху гроба му била построена черква. Свети Димитър, чийто дух многократно се появявал на гражданите в образ на воин, се превърнал в покровител на Солун.

По-късно черквата на гроба му била разширена и станала най-голямата сред гръцките църкви. В сребърен саркофаг в една от нишите й се намират мощите на светеца.

По време на робството турците превърнали черквата в джамия и замазали нейните стени. Едва след възстановяването на храма била открита прекрасната им декорация. Фреските от VIII в. обаче пострадали силно от големия пожар през 1917 г. За щастие се запазили пет групи мозайки в олтара, които са най-хубавите в изключително богатия на християнски стенописи град.

В началото на XX век в Солун живеели 118 000 души. От тях 55 000 били евреи, които се заселили тук през 1492 г., след гоненията срещу тях в Испания. По това време в Солун имало още 15 000 българи, 10 000 турци и 10 000 гърци. Районите на север от града били предимно български. След пожара през 1917 г. повечето еврейски семейства напуснали града.

През турското робство Солун е един от най-големите културни и просветни центрове на Балканите. В пределите на Отоманската империя остава до 1912 г.

По време на Балканската война гърците изпреварват само с 1 ден българските войски и успяват да установят в Солун гръцко управление. След Междусъюзническата война се подписва Букурещкият договор, според който Солун е предаден на Гърция. Десетки хиляди българи са прокудени завинаги от родните си места.