Вход за потребители и търговци

Май е червен, октомври – златен

Художникът Джао Дзиянфей е обиколил половин Китай, половин Европа и половин България. Вече близо 10 години живее у нас.

Кои места бихте препоръчали в Китай?

Пекин и Шанхай са много популярни, това са най-големите градове в света, не само в Китай. Ако искате да научите нещо за хората обаче, може да отидете в Шанхай, но по-добре да посетите селцата наоколо. За да се запознае с живота на китайците, човек трябва да види малките градове и села. Недалеч от Шанхай се намира град с много древна история – той е на 900 години. През него тече река и хората живеят, както са живели в миналото – реката дава прехрана и връзка със света. Интересни са и градовете, които в началото на ХХ в. са били обитавани от европейци и архитектурата в тях е европейска. Например Чинтао, който е бил германски, и тамошните хора казват “Ние сме германци”. Нарисувах картина с изглед от този град и я показах на българи, те възкликнаха: “Това не е в Китай, а в Европа!” А иначе, изключително красиво място е Хуангшан – намира високо и пътят до там е доста опасен. Бих препоръчал и Гуйлин – много живописен район в планината с прекрасни хълмове и пещери.

Според вас какво трябва да знаят чужденците за страната ви?

Мисля, че трябва да се опитат да опознаят обикновения живот на хората. Китай има 5 000 години история, но човек не може да знае всичко. Интересното е как живеят китайците в момента, по какво се различават от европейците и американците. Според мен тайната се крие в техния мироглед. Те оценяват отношенията между хората.

Китайците пътуват ли много за удоволствие?

Китай е прекалено голяма страна. Хората от Севера рядко пътуват на Юг и обратното. Много зависи от стандарта ти, от работата ти. Обикновено трудно се намира време да пътуваш за по-дълго.

Вие самият откъде сте?

Родното ми място е Ухан. Това е индустриален град, който се намира в Югоизточен Китай. Разположен е по бреговете на река Яндзе. Всъщност един неин приток също минава оттам и така градът се разделя на три части. Харесвам Ухан, защото реката го прави интересен и красив.

Пътувал ли сте много из страната?

Благодарение на работата си и на начина, по който се е стекъл животът ми, съм имал шанса да видя по-голямата част от Китай. Родният ми град се намира на Юг, но преди около 25 години служих като войник в Северен Китай, близо до границата с Русия. Когато се прибирах у дома, прекосявах половината страна. По-късно започнах да преподавам рисуване в университета и в задълженията ми влизаше да водя студентите в провинцията, за да рисуват природата. По тази линия също посетих доста места, малки градчета и села. А след това обиколих половин Европа.

Каква е Европа през вашия поглед?

Ежедневният живот на хората тук е като в Китай. Но нещото, което ме впечатлява в Европа, е, че хората живеят с историята. Например, в полския град Краков видях сгради, строени преди 500 години. Докато в Китай имаме история, но тя е само в учебниците и в музея. В Европа хората живеят с миналото и с културата.

Бил сте в Западна и Източна Европа, какво е различното според вас?

Като човек на изкуството аз се вълнувам от този въпрос. Модерната култура произлиза от Ренесанса в Италия и Франция. Пет европейски държави са изнесли своята цивилизация в целия свят. В Западна Европа се отделя голямо значение на културата и миналото. Но като сравнявам България и Китай, намирам много общо, ние сме в сходна ситуация – очакваме нещо ново, което обикновено идва от Западна Европа и Америка. Хората в България са по-модерни от тези на Запад. Те харесват най-новата музика, използват най-новата техника. В Китай е същото.

В момента живеете в България. Често ли се връщате в Китай?

Не, прибирам се през три-четири години, за да видя семейството и приятелите си. Когато се върна, страната ми се струва много променена. Последния път дори не успях да намеря апартамента си, трябваше да питам хората. Целият квартал е променен, строят се нови сгради, направо не можах да позная мястото.

Как се забавляват китайците?

В Китай няма толкова много развлечения, колкото в Европа. Хората се събират да играят ма-джонг. Много популярно е и караокето. Когато има някакъв повод, се наема малко помещение с караоке за 4-5 часа. По принцип ние смятаме, че да си лягаш рано и да ставаш рано е полезно за здравето. Когато се прибирам в Китай, не мога да свикна с този начин на живот. Хората си лягат в 9 часа, а тук всичко тепърва започва. В 6 сутринта стават и те събуждат.

Тук китайската кухня е доста популярна, различава ли се много от оригиналната?

В Китай всяка област има своя характерна кухня. Имаме 29 провинции и всички те имат различни специалитети. Отиваш някъде и питаш какъв е специалитетът. Не можеш да попаднеш на едно и също меню в два различни града.

Харесвате ли българската храна?

Не особено. Но харесвам българското вино и бира. Много ми допада атмосферата в София – това, че има толкова много кафенета, в които хората седят и разговарят. В Китай кафенетата са най-скъпите места. Хората не пият кафе сутрин, а вечер. Ходенето в кафене е като ходене в ресторант. И те са много големи – има някои на два-три етажа.

Пътувате ли из България?

Посетил съм много места в България. Когато преди 10 години дойдох за пръв път, отидох до морето. Посетих Варна, след това ми казаха да видя и Несебър. Много хубав град, но сега е различен, станал е комерсиален. Харесвам и Велико Търново заради крепостта, напомня ми за Великата стена. Обичам Пловдив, бил съм там няколко пъти. Допада ми това, че има пешеходна зона и хората могат да се разхождат и да се забавляват. Ходил съм и в Русе, исках да видя Дунава, но денят беше дъждовен и водата беше много мръсна, така че никак не ми хареса. Сигурно трябва да отида отново.

На кое място с удоволствие се завръщате?

Виена, Париж, може би Амстердам. Бях много впечатлен от Амстердам, очаквах, че ще е голям, модерен град. Но с изненада разбрах, че градът е построен върху вода. Реката минава през града и не могат да се строят високи сгради – това много напомня за моя град. А Париж наистина е център на културата, музеите там съхраняват най-прекрасните произведения на изкуството.

Как предпочитате да пътувате?

Обичам да пътувам с влак, а не със самолет. Защото със самолет се озоваваш на различно място само след няколко часа. Когато сменяш средата, трябва да промениш и съзнанието си, а със самолет това не се получава. Но ако пътуваш 20 часа, имаш достатъчно време. Преминаваш през различни страни и имаш време да се подготвиш за промяната. Освен това влакът се движи бавно и можеш да се радваш на гледките.

А кое е най-подходящото време за пътуване?

Според мен най-добре се пътува през октомври и март. Предпочитам да избегна многото туристи и това са подходящите месеци. Най-доброто време да посетиш Китай е през май и октомври, ние казваме: “Май е червен, октомври е златен.”

Текст: Петя Кръстева