Вход за потребители и търговци

Коледното сърце на Виена

Особено и хубаво е това, което се носи из въздуха на Виена по това време на годината – много светлина, различни миризми, тълпи от хора от целия свят и най-вече коледната магия. Коледни базари и базарчета може да намерите из цяла Виена – пред Природо-научния музей, в двореца Шьонбрун, на Кобенцл – хълм на края на града и на много други места. Имате усещането, че пунша, канелата и коледните вкуснотии са превзели целия град, а сигурно и цяла Австрия. Нашите сетива са възбудени докрай. Иска ни се да опитаме от всичко и то наведнъж.

Всеки район на Виена има „своя” коледна украса в различни форми. В първи район това са светещите полюлеи и огнено-червените кълбета, в четвърти – звездите, а в девети – пухкавите облачета. Базарите започват от средата на ноември и продължават до 24 декември. Ако попаднете на някой от щандовете за пунш, не забравяйте да запазите за себе си чашата, в която ще ви го сипят. Просто, купувайки го, ви удържат и депозит, който получавате обратно, само ако я върнете. 

За жалост ще се спрем само на два от тези чудесни Коледни базари. Единият от тях е разположен в подножието на една от най-красивите и впечатляващи църкви на Виена – Карлскирхе, която се издига като осветен декор в коледната магия. Този базар, който през 2008 г. празнува 15-годишен юбилей, е посветен на занаятите. Всяка покупка тук е произведение на избрани занаятчии и представлява уникат от стъкло, дърво, кожа, метал, плат, глина или восък. Програмата на базара включва впечатляващи пърформанси с огън, специална детска програма, музика и четене на живо. Малкото езерце отпред, което през останалото време на годината е пълно с вода, сега е покрито със сено. Да, сено! Скулптурата на Хенри Мур, разположена в него, също е покрита грижовно и подобаващо. Сега това място принадлежи на децата – или ще яздят пони, или просто ще се въргалят на воля. Има по нещо за всеки вкус и желание. Ако пък малчуганите искат да измайсторят нещо с ръчички, могат да го направят в работилницата за звезди.

Виенската коледна магия с нейния приказен свят пред общината на града е една от атракциите на зимна Виена. Този коледен базар е със 700 -годишна традиция. Още през 1296 г. Албрехт I дава разрешение на виенските търговци и занаятчии да проведат „Декемврийски пазар”, за да се подсигури прехраната на виенското население. През XVIIIвек пазарът/базарът започва да се нарича „коледен”. Едва по време на Виенския конгрес 1814 г. се въвежда и обичая с размяна на подаръци. По това време базарът се е намирал на друго място. Провеждал се е като обикновен пазар, на който имало и няколко щанда за предколедни стоки, а от 1975 г. – на днешното място. Привлекателната му сила нараства с всяка изминала година. Около три милиона посетители минават през базара, като 500 000 идват от чужбина.

И тази година традиционният коледен базар, състоящ се от 140 щанда, ни подканя да се разходим и да похарчим малко пари. В парка пред общината, където е разположен базарът, посетителите могат да се насладят на романтична разходка (и да не сте влюбени, пак е романтично) и коледно настроение. Всяко дърво там се е превърнало в коледна елха, окачено с големи светещи фигури на Дядо Коледа, червени сърца или с каквото се сетите. Ще откриете по нещо и за малки, и за големи – пунш и греяно вино за големите, детски работилници за малките, лакомства и подаръци за всички. А на който са му омекнали краката от коледната емоция (или от чашките пунш), може да се качи на коледното влакче и „мързеливо” да обиколи парка.

Отначало е малко непривично за един българин да види тълпи от хора да стоят на крак с по чаша в ръка, които с часове да си общуват на „този” студ. Затова пък сърцата на всички са топли. Не го пропускайте!

Автор и победител в конкурса на travel.bg: Милена Стойкова, София