Вход за потребители и търговци

Карнавална атмосфера във Венеция

Съвсем наскоро, в края на февруари тази година посетих един от най-колоритните карнавали в света, който се провежда в романтичния италиански град Венеция. Точно по това време всяка година, преди големите великденски пости, градът изпраща зимата с двуседмичен маскарад, който е невероятна феерия на въображението и изкуството, привличаща туристи от цял свят.

Що се отнася до карнавала, от историческа гледна точка, научих, че традицията датира още от 943 година, но се приема, че първият карнавал е бил организиран в 1094 г., защото оттогава има писмени документи, в които се споменава за него. През 1296 г. карнавалът е обявен за официален празник с указ на Сената. Оттогава има данни за производството на маски, а през XV век техните майстори били признати за отделна търговска гилдия в рамките на града.

През Ренесанса карнавалът продължавал от 26 декември до Блажени вторник. Той започвал с бал, след който били провеждани многобройни тържества, представления, улични спектакли и хазартни игри из целия град. По този начин Венеция си създава име на град отдаден на забавленията и се превръща в място на изкушенията и удоволствията от живота.

Традицията изисквала от всички участници в карнавала, без значение на тяхната социална прослойка, да се дегизират. Това позволявало на хората да запазят своята анонимност, като по този начин разликата в класите се стопявала. Анонимността, която осигурявали маските обаче, предразполагала към извършване на престъпления и безразборни флиртове, поради което в последствие празникът бил забранен за дълъг период от време.

Що се отнася до одеждите, венецианците се обличали в дълги черни пелерини и прикривали лицата си с бели маски, като се виждали само очите им. Постепенно карнавалните одежди ставали все по-пищни и красиви. Въведени били разноцветни маски, домина, шапки с пера или звънчета, пищни перуки, украшения и кринолини. В днешно време костюмите са на знатни особи, шутове и на персонажи от Комедия дел’Арте.

По време на карнавала венецианските улици са пълни с клоуни, мимове, фокусници, жонгльори и акробати, а градът представлява пъстра палитра от планирани и импровизирани спектакли. През последните години всеки карнавал във Венеция се провежда по зададена тема, която дава начало както на културните, така и на изцяло зрелищните прояви.

Ядрото на празника и тази година беше площад Сан Марко, където се издигаше грандиозна сцена. На нея се представяха многобройни спектакли, като същевременно се организираха най-различни изяви.

Най-популярното събитие на карнавала беше “Полетът на Ангела”. Това е традиция от Средновековието, при която от върха на камбанарията на базиликата Сан Марко бавно се издигна и спуска фееричната бяла фигура на акробат, представляваща ангела.

Преживяването ми във Венеция беше докосване до неповторимата атмосфера на най-известния европейски карнавал, а анонимността на маската ми позволи поне за кратко да се измъкна от рамките на ежедневието. Черната маска на Смъртта, която се промъква сред веселите образи, пък ми напомни, че всичко е преходно. Тя провокира хората да се веселят, да пият и танцуват, да бъдат тези, които винаги са искали, слагайки маската на мистиката и магията.

Автор и победител в конкурса на travel.bg:

Стелиана Балабанова, София