Вход за потребители и търговци

Йордания – земя с много лица

Пътуването ни ще започне от Амман – модерна столица, търговски и административен център с множество хотели и ресторанти, художествени галерии и музеи. На половин час в северна посока се намира Джераш, обитаван в продължение на повече от 6000 години, признат за един от най-добре запазените гръко-римски градове в света. Векове наред пясъците са го покривали и са го пазили от разрушение. Навлизайки в Помпей на Изтока през монументалната южна порта, ще се пренесем в Римската епоха. Ще стигнем до Хиподрума и Форума, ще изпитаме акустиката на Римския театър; ще посетим византийските църкви и ще разберем как римляните са строили земетръсно-устойчивите колонади, украсяващи улиците...

Пътят на юг ни отвежда до Мадаба – градът на мозайките. Близо на запад е Монте Небо, мемориал на Мойсей, където вероятно е погребан пророкът. Ще отправим поглед към Обетованата земя и Мъртво море, а при хубаво време ще видим Йерусалим, Йерихон и Витлеем – градът на мозайките.

Старинният град е едно от безценните съкровища на Йордания и най-голямата й туристическа атракция. На 4 часа път южно от Амман, Петра ни пренася във времето на набатейците. Арабското племе се заселило преди повече от 2000 г. в южната част на Йордания и основало заедно със самудяните кралство в долината Рум, или Петра.

На това място могат да се видят най-красивите примери на каменоделското майсторство на този народ.

Изгубеният град (III век пр. Хр.), както го наричат, е открит в началото на XIX век от швейцарския пътешественик Буркхард. Дотогава Петра е тънела в забрава близо 1000 години и през цялото това време е бил скрит от хората. Само бедуините знаели за съществуването й и го пазели в дълбока тайна от останалия свят. Навлизайки в града през пролома от 200-метрови изваяни скали, ще бъдем възнаградени с една от най-вълнуващите гледки на света: Съкровищницата. Ще посетим Амфитеатъра, Двореца на фараона, Триумфалната арка, гробници, фасади и колонади...

Отправяме се на юг към пустинята – един природен рай. Пътуването във Вади Рум е пътуване в друг свят. Огромно мълчаливо безвремие, неустоимо красив пейзаж. Тук планинарите и любителите на разходките ще се насладят на тишината и спокойствието сред невероятни пейзажи от скални стени и безкрайни пространства. Яхнал гърба на камила, ще се почувствате като древен търговец, пренасящ ухайни подправки и коприна от Индия към Средиземноморските пристанища. С пустинен трекинг и катерене по красивите скали ще докоснете и опознаете планинските райони.

Многобройните каньони, макар и познати на бедуините, не са докрай изследвани. Те предлагат чудесни възможности за необикновени разходки навътре в планините, а стените им често са изписани с древни надписи и рисунки.

Пустинята е пълна с мистерии и изненади – насладете й се!