Вход за потребители и търговци

Дубай – Осмото чудо на света

 Дубай е едно от седемте емирства, които влизат в състава на Обединените арабски емирства, създадени през 1971 година. Държавата е разположена в източните части на Арабския полуостров на крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Останалите шест емирства са Абу Даби, Шарджа, Рас ел Хайма, Аджман, Ел Фуджейра, Ум ел Кайвайн. Общата им площ е 83.6 хил. кв. км. ОАЕ граничи с Катар – 37 км, Саудитска Арабия – 730 км, Оман – 410 км. Общата брегова линия е 840 км. Населението на ОАЕ е 3,100 млн. души, като в Дубай са концентрирани 1,2 млн. души, които са от 64 различни националности. Основната религия е ислямът.

Площта на Емирство Дубай е 4 хил. кв. км.

Климатът на Дубай е субтропичен. Средната годишна температура е 22 градуса Сº, като максималната през юли и август достига до 45 – 50 градуса Сº. Всички останали месеци са подходящи за туризъм, като единствено през януари е малко по-хладно.

В Дубай, казват, се сблъскват две цивилизации – азиатската, съхранила традициите, и европейската, представена тук от най-модерната архитектура въобще. Символ на Дубай е единственият 7-звезден хотел в света, построен на изкуствен остров в морето, Бурж Ал Араб.

Няма друго място в света, където да се строи толкова бързо – само за три години и половина в Дубай са построени 140 небостъргача. Амбицията на емирството е през 2014 година да превърне Дубай в 8-мото чудо на света, като дотогава на едно място ще бъдат събрани и останалите 7 чудеса. В момента капацитетът е за 2,5 млн. туристи, а до тогава е планирано хотелите да могат да посрещат 7 млн. туристи. Цифрата е повече от внушителна, особено като се има предвид, че през 1990 година Дубай е разполагал едва със 7 хотела...

Дубай е разделен на две части – Дейра и Бур Дубай, свързани от моста Ал Мактум бридж. От него започва и панорамната екскурзия, предназначена за гостите на Дубай. После се продължава покрай Световния търговски център, Шейх Заид Роуд (магистралата за Абу Даби). Тук ще видите осъществени най-смелите проекти на съвременното архитектурно изкуство – сградата на Fairmont Hotel, кулите Емирейтс тауърс, които са в групата на деветте най-високи кули в света; Бурж Ал Араб и Джумейра бийч – хотелът във формата на вълна; Dubai Marina – новият жилищен комплекс с небостъргачи и яхтено пристанище, в който притежателите на яхти ги паркират пред входа на сградата, в която живеят; джамията Джумейра, най-красивата в Дубай, и шопинг центъра Меркато, изграден във венециански стил.

От 24 януари до 24 февруари Дубай се превръща в шопинг столицата на света, защото тогава тук се провежда най-големият Шопинг фестивал, на който всички стоки са намалени от 45 до 70%.

Най-модерното забавление в Дубай е триизмерното лазерно шоу във вода – 69 танцьори пресъздават историята на Персийския залив.

Истината е, че от една пустиня Дубай е превърнат в рай.

Противно на всякаква логика, в Дубай може да се изкара и с по-малко пари. Не е задължително да отседнеш в някой от най-скъпите хотели, за да изкараш хубава почивка и за да се насладиш на плажовете с перфектен пясък и на кристалните води на океана. Независимо колко звезди е, всеки хотел предлага безплатен транспорт до плажа. Най-подходящото време е сутрин между 8 и 13 часа. Обедите са до към 3 следобяд, а екскурзиите и забавленията продължават до късно през нощта.

Дори в най-големите жеги, не е нужно да се криеш под плажен чадър, защото навсякъде има палми. Само за озеленяването на Дубай годишно държавата отделя 30% от Брутния си вътрешен продукт.

Желаещите да видят “третият най-красив град” и столица на ОАЕ, разположен на естествен остров, ще трябва да пропътуват 170 км на югозапад от Дубай – Абу Даби. Тук архитектурата е доста по-различна от тази в Дубай, като най-впечатляващ е златният хотел, наречен Дворецът на емирствата.

Освен приказни плажове и впечатляваща архитектура, за гостите на Дубай са организирани още атракции, сред които е джип сафари с традиционна вечеря в пустинен оазис – уникално, романтично и приключенско преживяване, изпълнено с вълшебни моменти под лунните лъчи в пустинята. Спускане по стръмни пясъчни дюни и езда на камила, татуировка или премяна в арабски дрехи са само част от атракциите в пустинята.

Вечерята е барбекю, подсладена за десерт с арабски сладкиши, приготвени, докато се забавлявате. Круизът по канала на Дубай е романтичен начин да прекарате вечерта на борда на арабска галера, на лунен фон, с приятната арабска музика и кръшни танци.

Джон Лий Травъл