Вход за потребители и търговци

Божи дела

За Израел казват, че това е страната с най-интересен нощен живот в Близкия Изток. Склонен съм да вярвам, защото познавам добре страните в региона и зная, че там подобно нещо вирее трудно. Имам доста приятели, които ентусиазирано са ми разказвали за клубната атмосфера в Тел Авив. Разбира се, нощният живот е само опция, от която да се възползвате, след като през деня сте се отдали на религиозната вглъбеност и спокойствие на Израел. Сигурен съм, че след пътуването всеки ще каже: Това е незабравимо пътешествие!

На летището в Тел Авив ще ви посрещнат и ще ви отведат до хотела в Натания. Тук ще преспите и ще отдъхнете след полета, за да съберете сили за следващия ден. Въпросът със спането е малко спорен, защото когато човек очаква нещо да се случи, трудно заспива.

Вторият ден е същинското начало на разглеждането на еврейската държава. Ще започнете с Кесария, градът на Ирод, известен с римския амфитеатър, крепостта на кръстоносците и акведукта. Оттам ще продължите за Хайфа – древен град с различни забележителности: планината Кармел с прекрасната панорама към залива и западна Галилея, екзотичните Персийски градини и Бахайския храм. Бахайството, възникнало като религиозно течение за обединение в земите на Иран, е сравнително нова вяра в световната религиозна карта, но това не пречи гробницата на основателя Баб да се е превърнала в една от най-големите атракции на града. В края на деня ще заминете за Тиберия на Галилейско море – един от четирите свещени за юдеите градове с множество древни синагоги, църкви и лечебни извори. Вечерта ще имате възможност да преосмислите видяното религиозно разнообразие и да съберете сили за следващия ден, посветен изцяло на християнските светини.

В Назарет, наричан още “цветето на Галилея”, ви очаква посещение на една от най-големите и хубави църкви на Свещената земя – Базиликата на Благовещението. Тя е издигната на мястото, където архангел Гавраил се явил пред Дева Мария, за да й съобщи благата вест. Оттук ще продължите по стъпките на Божиите чудеса: посещение на Кана Галилейска – мястото на първото чудо, извършено от Исус, когато той превръща водата във вино. После се отправяте към Табха, градът на “седемте извора”, където Исус нахранва 5000 души с две риби и пет хляба. Пътуването ви ще продължи по долината на река Йордан. Предвидено е посещение на Ярденит – мястото, на което Йоан Кръстител извършил светото кръщене на Исус от Назарет. Днес хиляди поклонници идват тук, за да бъдат кръстени в същите тези води.

На следващия ден ще можете да си честитите Рождество Христово в Йерусалим, за който имате цял един ден. Планирано е посещение на Маслинената горичка с Гетсиманската градина, където Исус прекарва последните часове преди да го арестуват римските войници. Надявам се да не ви разочаровам, но всъщност тук няма маслинови насаждения. А сега започвам с изброяването, защото ще видите: Църквата на нациите, издигната върху основите на римска църква от ІV век; портата Яфа, построена от Сюлейман Великолепни през ХVІ век; Християнския квартал, Гроба Господен и църквата към него; арменския, арабския и еврейския квартали; руините на юдейския храм и Стената на плача. Ще имате възможност да сравните показаното от Мел Гибсън в “Страстите Христови” и истинския Виа Долороса – пътят, изминат от Исус преди разпятието на Голгота.

На следващия ден за вас има организирано посещение на Великденската служба. По обяд ще минете през Юдейската пустиня и ще стигнете до Мъртво море – най-ниската точка на земното кълбо (-392 м.). Оттам ще се отправите към Тел Авив – “градът, в който животът никога не спира”. Основан едва в началото на миналия век, днес той е административният, финансов и културен център на Израел. Не може да не отидете до стария квартал Яфа с неговите живописни улички, безброй магазинчета, галерии и ресторанти.

Накрая, няколко практични съвета за пътуване до Израел: за виза са ви необходими задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца, служебна бележка и банкова референция.

Мисис травел