Вход за потребители и търговци

Байро Алто – вкусната лисабонска вечер

Уютният въздух на Лисабон ухае на кафе, препечени филийки, печена риба и сладкиши.

Кафенетата са пълни по всяко време на денонощието, а по тесните улици на Алфама – най-живописният стар квартал на града – минават трамваи, които са минавали оттук и преди 100 години. Продавачите на кестени отскачат за по чашка жинжиня (вид вишновка) до съседа винопродавец. Следват ги любознателни туристи, които освен че имат редкия шанс да отпият глътка истински Лисабон, попадат и на безплатен фадо концерт от отсрещния тротоар. Местен младеж не се впечатлява от тъжно-носталгичния звук на португалската китара и току под носа на меланхоличния бард пали мотора си и се понася по препълнената с хора улица. Почти прегазвайки десетките ресторантьори, които рекламират своите кръчмета с часове висене на улицата, мотористът се отправя към най-колоритния квартал на Лисабон, центърът на по-неформалния вечерно-нощен живот – Байро Алто. И моторът се разтваря в тълпата, която надзърта във всеки от хилядите малки барове и ресторанти, влиза и излиза от тях, внасяйки навътре силен глад и отнасяйки навън дъх на риба и вино, за да се подпре на съседната стена и да потъне в чаша кайпириня (силна алкохолна напитка от бразилски произход – микс от кашаса, лайм и счукан лед). От близката бразилска кръчма се носи боса нова на макс, виждат се сенките на танцуващо множество, а под балкона група чернокожи расти от Кабо Верде споделя цигара растафарианска ганджа, докато покрай тях минават изискани дами и господа, дошли в квартала, за да се насладят на най-вкусната, евтина и разнообразна кухня в Лисабон. Там ориентирът не са известните места, а онези, от които ухае вкусно и се чува хубава музика. Най-привлекателната черта на Байро Алто е, че има място за всеки – бил той хипар или бохем, принц или просяк. Но не отивайте там преди 11 ч. – вечерта едва прохожда и капаците на заведенията са захлопнати, а единствената ви компания ще са няколкото котки и прането по просторите на тесните улички.

Към полунощ като по сигнал улиците се изпълват с живот и ... бакаляо – най-типичната, високо почитана и винаги хвалена от португалците вечеря, която се състои от риба треска с гарнитура печени картофи, зеленчуци и много вино. И понеже в Лисабон, пък и навсякъде в страната, вечерята е кулминацията на португалския ден, има нужда от дижестиви, които в тази страна на винените питиета, не липсват. Порто, Москател, Мадейра – плодови ликьори от всякакъв вид, придружени от кафе, са най-обичаните напитки след обилната вечеря. Следва тур из десетките малки и уютни барове, където се пие всичко според предпочитанията, но удивително умерено и без тежки последствия. Това обяснява липсата на такъв колорит като шкембе-чорбата на другия ден. Байро Алто е като шарена птица в нощта, която може да кацне на рамото ти в един хубав миг и да ти сподели истината за живота. Порадвай й се и я пусни да отлети, оставяйки полъх от риба, вино и мечти.

Текст: Милена Варзоновцева