Вход за потребители и търговци

Атина fantaseed

Преди да заминете за Атина, се наспете добре. Хилядите изкушения ще ви изстискат като сочен гръцки лимон, но няма да съжалявате.

Тази южна столица с холеричен темперамент ще ви държи с постоянно висок адреналин и широко отворени очи. И да не сте нощна птица, ще станете. Но най-вероятно ще се превърнете в птица с 24-часов режим, ако сте любопитен турист и държите да опитате атинския коктейл: 2500 години история, 4 милиона население, 15000 таксита, 5 000 улични котки и кучета, 750 000 дървета, храсти и цветя, засадени между 2002 и 2005 година, 260 кина, класическа музика в метрото, порой от клаксони. В добавка е и атинския парфюм: специфичен аромат на риба, кафе, изгорели газове, скара, тамян, портокали, цветя.

Атиняни често наричат града си “печка” или “джунгла”, особено когато са поизнервени от интензивния трафик в летните горещини. Добрата новина е, че гръцката столица се опитва да промениимиджа си на опасан от смог град с хаотичен уличен живот. Дора Бакуяни, първата жена-кмет на Атина, е твърдо решена да я превърне в столица с повече зеленина, пешеходни зони и освежени фасади. Всичко е възможно. Но не веднага, а утре, както казват гърците.

Днешна Атина си остава един пъстър и динамичен град, който доказва, че думата “анархия” все пак има древногръцки произход. От друга страна, в такъв град няма как да скучаете. И денем, и нощем кипи живот – сменят се само участниците. Гърците влагат 10% от месечните си доходи в забавления. Това обяснява и впечатляващия брой кафенета, ресторанти и клубове в столицата, които май винаги са пълни. Всички местни и туристи са благодарни на атинската община за пешеходните зони в центъра, където се разхождаш необезпокояван от прелитащи като комари мотоциклетисти и пристрастени към клаксона шофьори.

Сутринта се събудете от виковете на амбулантни търговци и шума от постоянния трафик. Излезте, сложете си слънчевите очила, за да не се отличавате от местните, и вземете метрото. Линиите са две – достатъчно, за да свържат целия град в удобна за придвижване мрежа. Атина не е град за пестеливите, но поне метрото е по джоба на всеки. Ако не ви е останало време за Националния археологически музей, на слизане разгледайте изложените в метростанциите експонати, открити по време на строителните работи. Най-интересните са спирките Синтагма, Монастираки, Акрополи, Евангелисмос и Пенепистимио, където съвремието среща античността.

Ако искате да виждате предимно туристи, насочете се към Плака, най-стария градски квартал, намиращ се в подножието на Акропола. Тук ще откриете голяма част от съдържанието на туристическия си справочник плюс тесни улички и множество таверни. Напоследък атиняни избягват Плака, защото се е превърнал в традиционна туристическа атракция. Затова пък съседните Псири и Гази привличат все повече младите и артистични жители на столицата. Доскоро известен като квартал на червените фенери, Псири успешно конкурира Плака с модерните си и никнещи като гъби барове, кафенета и ателиета на артисти.

Разходете се из Псири и отидете на площад Агиос Анаргион. Влезте в бар “Космополис” и опитайте някоя от дванайсетте вида напитки с кафе. Известното у нас турско кафе в Гърция се подвизава в менютата под името “гръцко”. Местните се събуждат обикновено с фрапе. В “Космополис” можете да прегледате пресата и да поиграете табла, отпивайки коктейл. Публиката е предимно студентска, а музиката е стилово достатъчно далеч от гръцката традиция. Ако почувствате носталгия към ориенталските наслади, опитайте наргилето в “Хамам” – намира се на същия площад на няколко крачки от “Космополис”.

Огладнеете ли, сменете площада и идете на Монастираки. Нискобюджетните туристи да хапнат “сувлаки”, гръцкия вариант на дюнера. Останалите да опитат изключително вкусната кухня на ресторант “Виа Тафта”, ул. Адриану 37, пл. Монастираки. И двата варианта зареждат с енергия, която ще ви е нужна за вечерта.

Кварталите Гази и Псири са новата Мека на атинския нощния живот, горещо препоръчвани и плътно населени от местните. Можете да слушате гръцка музика на живо и да се включите в танците по масите. Или да се отправите към Гази – намира се в западната част на града, в бившата индустриална зона. Намерете “Fantaseed Art House” на ул. Триптолему 8 и останете там. Барът е отворен наскоро, просторен и модерен, с няколко помещения в различен стил. Менютата са три – за чай, течен шоколад и коктейли. Публиката е млада и алтернативна, музиката chill out, а обслужването ненатрапчиво и бързо.

След нощни полети из атинските клубове местните закусват с пача (пача, да!) на открития пазар в Псири. Твърдяха, че е отлично средство срещу махмурлук. Едно от нещата, които не опитах.

Текст и снимки: Елисавета Манолова