Вход за потребители и търговци

“… град като град, хора, къщи, салтанати”

 

Хубаво ми думаше баща ми, но нали винаги съм контра, та и сега. Сещате се за светлия момент, когато синчето води вкъщи новото гадже, та да се похвали какво птиченце си е хванало.

Няма да разказвам в подробности, само ще спомена за неистовия потрес на милата ми майчица, когато на вечеря изгората ми се захвана да бели лозовия лист на сърмите. Същите онези, които си бе играла да свива три часа.

Девойката, учеше флейта в Консерваторията (все на такива попадам или мен все такива ме вземат). Трябваше да ходи на някакво прослушване във Виена, та помъкна и мен – така, да не е сама. Обеща ми да се погрижи за всичко. Оставих я и какво? Първо, до Виена пътувахме с автобус. Второ, намерила някакви Lauria Rooms & Apartments – вярно беше чисто и спокойно, ама и добри „крайцери” ни взеха. В апартамента не се пушеше, та киснех на балкона като напъдено кутре. Ани беше добра флейтистка, но какви ти страстни нощи?! Още след като пристигнахме, ме заряза, за да репетира, а аз трябваше сам да трия подметки из Виена.

Има градове, които обикваш веднага. Има и такива, които намразваш още щом се озовеш на улицата и се сблъскаш с оркестър. Тия във Виена или са полудели, или си мислят, че цял свят е мръднал, за да слуша музиката на нафталините. Какъв беше оня валс – за Дунава или шипковия храст? Изобщо не ми пука, ще си остана илитерат.

Моята ме замъкна да гледам Шьонбрюн и Музея с каретите в двореца. Това след като се нарепетира и отблъсна любовните ми напъни. Ха сега, накарай един мъж да зяпа конете от прочутата Испанска школа, картините в Кунстхисторише или пък дома на онзи сифилитик Фройд, след като си му отказала приятни изживявания в колосаните чаршафи на безбожно скъп апартамент.

Запомних две неща от Виена. Първо, че Хабсбургите не погребвали членовете на императорското семейство – тоест слагали ги в ковчег и бам в криптата. И после защо се заливали с тонове ливанту! Ами нормално, след като трябвало да се молят пред тленни останки. Второ – някога руският император Николай І попитал лейбмедика си дали знае кой е най-глупавият крал на Полша и най-големият идиот сред руските царе. Полякът бил Ян Собиески (онзи същият от водката), защото избавил Виена от турците, а руският цар – самият Николай І, защото спасил града от бунтовниците.

Текст: Ясен Азманов