Вход за потребители и търговци

ЯЗОВИРИ

Александър Стамболийски, Севлиево

Това е първият голям язовир в България. Началото му е на 3 км западно от Севлиево, а стената му е край село Горско Калугерово, Сухиндолска община. Общата му дължина е 18 км.

Бази за отдих и водни спортове има построени в района на с. Младен, Севлиевска община, на десния бряг на язовира на километър от стената.

Язовирът дава възможност за краткотраен и по-продължителен отдих с практикуване на риболов – шаран, каракуда, бяла риба, сом, щука, гребни и ветроходни лодки, сърф и водни ски.

До базите води 22-километров четвъртокласен асфалтиран път през красива местност. Водоснабдяване и електрификация. Легловата база е ведомствена на различни фирми с възможности за договаряне. Не е осигурено снабдяване с хранителни продукти.

 

Богатовски язовир

Богатовският микроязовир е на 10 км източно от Севлиево, край шосето София – Варна.

На брега на язовира са построени масивни бунгала с възможност за престой на 30 души. Целогодишно работи ресторант, предлагащ традиционна национална и европейска кухня.

Богатовският язовир предлага възможности за спортен риболов на шаран, бяла риба, щука.

 

Язовир Батак

Изключително живописният язовир Батак, разположен в Родопите, се намира на 8 км от град Батак. Около язовира са изградени три курортни селища, които разполагат с над 10 000 легла – Цигов Чарк, Селце и Св. Константин. Те са идеално място за отдих по всяко време на годината. Красивата природа, наличието на резервати, природните забележителности, водни ресурси и културно-историческото наследство на региона са предпоставка за приятно и разнообразно изкарване на почивка в региона. Най-много се лови каракуда, бабушки, костури и шаран.

 

Язовир Въча

Родопският язовир Въча се намира на 18 км южно от Кричим. Тук има отлични условия за риболов и други форми на туризъм. Язовирът е заобиколен от прекрасна гора. В близост са и някои природни забележителности като Ягодинската пещера и Дяволското гърло, Триградското ждрело, Пампорово и Девин.

 

Язовир Голям Беглик

Язовир Голям Беглик е разположен в централните части на Родопите. Заедно с язовирите Батак, Беглика и Широка поляна се оформят като основни туристически локализации в Баташкия микрорайон.

В района на язовира има и разнообразие на дивеч, което предполага съчетаването на риболова с лов. Срещат се представители на едри бозайници (мечки, елени, лисици, вълци, глигани), дребни бозайници (зайци, таралежи, катерица) и множество диви патици и гъски около водните му площи.

 

Язовир Доспат

Язовир Доспат се намира в централните части на Родопите, непосредствено до град Доспат, на 82 км западно от град Смолян. Разположен е на 1 200 метра надморска височина, което го прави най-високият язовир в България. Със своите 22 000 дка водна площ е вторият по големина.

Язовирът е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Тук има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Практикуват се няколко вида риболов: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна и на булдо.

Природата около язовира е изключително красива. Около езерото има вековни гори от смърч и бял бор.

В близост се намират още язовирите Въча, Сърница, Беглика, Батак и Широка поляна.

 

Язовир Душанци

Язовир Душанци е разположен в община Пирдоп, Софийска област. Дължината му е 4 км. Край язовира ще намерите красива природа, чист въздух, борова гора, бистра и студена вода. Той е един от най-живописните планински водоеми в страната и поради това освен страстни рибари, привлича и обикновени почиващи. Тук ще откриете шаран, каракуда, платика, кефал, костур, щука, уклей, бабушка, пъстърва и някой и друг толстолоб.

 

Язовир Ивайловград

Язовир Ивайловград се намира на река Арда, в община Йвайловград. Има 64 км брегова ивица и предлага идеални условия за еко и риболовен туризъм, както и за практикуване на водни спортове. Всяка година в началото на юни тук се провежда финалът на Републиканската регата по кану каяк.

Язовир Ивайловград има добре изградена инфраструктура за желаещите да останат за по-дълга почивка. Тук се лови сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба.

Местност Марта и местност Цимбала, по южното крайбрежие, са най-атрактивните местности. Оттук може да си намете лодка за панорамна разходка, въдици под наем или да си направите рибен пикник.

 

Язовир Искър

Язовир Искър е кръстен на река Искър, на която е разположен. Използва се за водоснабдяване на софиянци, както и за производство на електроенергия. Дълъг е 25 км, площта му е 30 кв. км, а надморската височина 850 кв. м. Язовирът е предпочитан от столичани поради близостта му до София, но и тук има къде да се отседне за няколко дни. Изградена е много добра туристическа инфраструктура. Мястото е подходящо за ваканционни почивки близо до природата и практикуване на водни спортове.

 

Язовир Йовковци

Язовир Йовковци се намира на река Веселина, непосредствено под село Вълчовци, на около 5 км западно от град Елена. Разположен почти изцяло на територията на община Елена, той водоснабдява градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица, Елена, Габрово и Дряново. Територия от 223 000 дка около язовира са обявени за хигиенно–защитена зона.

Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба и др., което дава възможности за развитие на риболовен туризъм. Изградена е много добра туристическа инфраструктура. Мястото е подходящо за ваканционни почивки близо до природата и практикуване на водни моторни спортове. Има дори конна база.

 

Язовир Копринка

Язовир Копринка е разположен в Долината на розите, само на 7 километра от град Казанлък. Около 20-километровата му дължина и множеството ръкави с големи тихи заливи представляват наистина красива гледка.

Водите на язовира предлагат чудесни условия за ваканционни почивки, къмпинг, пикници, разходки сред природата, водни спортове и слънчеви бани. Любителите на риболова ще се зарадват на голямото разнообразие от риба тук.

Под водите на язовир Копринка се намира тракийският град Севтополис.

 

Язовир Кърджали

Язовир Кърджали е един от най-големите в България. Неговата дъговидна стена е висока 109 метра и е една от най-големите в Европа.

През лятото язовирът служи като средство за отмора на много жители на Кърджали и гости на града. В близост са изградени хотели, ресторанти и лятни вили. Атракция за посетителите са корабът Емона и плаващите ресторанти с богато рибно меню. На туристите се предлагат още водни колела, джетове и водни ски. На язовир Кърджали е изградена и модерна база на федерацията по гребане.

 

Язовир Палици

Язовир Палици се намира в Еленския Балкан, до с. Палици, на 9 км източно от Елена.

Водите на язовира са зарибени с шаран, бяла риба и костур, което го прави подходящ за риболов.

Язовирът предлага изключително добри условия за ваканционни почивки, къмпинг, пикници, разходки сред природата, водни спортове и слънчеви бани.

 

Язовир Пасарел

Язовир Пасарел е разположен на около 20 км югоизточно от столицата ни. Намира се в непосредствена близост до село Долни Пасарел. Язовирът не е много голям, но е разположен сред невероятна природа. Той е притегателно място за всички любители на красивата природа.

В близост до язовир Пасарел, в село Долни Пасарел се намира манастир Св. Св. Петър и Павел.

 

Язовир Сопот

Язовир Сопот е четвъртият по големина язовир в България. Дълъг е 7 км и е широк 2 км. Намира се на приблизително 30 км северозападно от град Троян, край село Голяма Желязна, само на 4 км източно от село Лесидрен. Той е чудесно място за отдих, плаж, води спортове и воден туризъм.

Тук се лови бяла риба, толстолоб, шаран и уклей.

В региона има почивни бази, частни вили и заведения, където може да си поръчате току-що уловена риба. Има и няколко бунгала близо до водата, ако решите да пренощувате.

До язовира има удобен транспорт.

 

Язовир Тича

Язовир  Тича (язовир Камчия) се намира по поречието на река Луда Камчия, само на километър от село Цонево. Той е третият по големина язовир в България, разположен на водна площ от 17 300 дка. Разполага с кристално чисти и топли води, които се използват за напояване и водоснабдяване.

Язовирът е богат на риба. В него плува платика, червеноперка, каракуда, костур и сом. Тези условия предполагат развитието на риболова – стопански и любителски.

Живописното корито на язовира и прилежащите залесени склонове го правят привлекателно място за развитие на туризъм и краткотраен отдих. Край язовира има бунгала за пренощуване.