Вход за потребители и търговци

ЕКОПЪТЕКИ В БЪЛГАРИЯ

Via Ferrata, Дряново

Стопанин: ТД Бачо Киро – Дряново

тел.: 0676/ 2332

Времетраене: 3 часа

Еко пътека Via Ferrata започва от Дряновския манастир, край ж.п. линията, по брега на река Дряновска, край Сини вир, по каменни и железни стълби излиза на ръба на скалния венец източно от манастира. Оттам  камениста пътека води до платото Стринава. След това пътеката се спуска през гората край манастирското лозе и отново се връща пред манастира.

Туристическо дружество Бачо Киро предоставя на желаещите туристи водачи за трасето на екопътеката.

 

Боров камък, Паволче

Времетраене: 6 часа

Намира се във Врачанския Балкан. Екопътеката започва от врачанското село Згориград, минава се край водопад Боров камък, висок 60 м, и се продължава до живописната местност Кръстанова могила, където е хижа Пършевица. В края на маршрута е създадена и изключително красива детска горска екопътека на приказките, с къщичка на Баба Яга, табелки с откъси от приказки и концерти на горски музиканти.

 

Дряновска екопътека, Дряново

Стопанин: ТД Бачо Киро – Дряново

тел.: 0676/ 2332

Времетраене: 4 часа

Дряновската екопътека заобикаля Дряново на 4 км. Надморската й височина е между 270 и 510 м. Предлагат се чеверме и казан за варене на ракия.

Туристическо дружество Бачо Киро предоставя на желаещите туристи водачи за трасето на екопътеката.

 

Екопътека Бяла река, Калофер

Екопътека Бяла река се намира на около 7 км северозападно от град Калофер, близо до Калоферския манастир, в Национален парк Централен Балкан. Маршрутът минава в подножието на един от най-красивите водопади в България – Райското пръскало, като се върви по стръмни склонове и се навлиза дълбоко в ждрелото на Бяла река.

Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите й билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е едно от последните убежища на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.

Дължината на екопътеката е 1830 м, намира се на 570 м надморска височина, а най-високата й точка е на 630 м. В най-трудните й участъци са конструирани дървени стълби, а най-високите места по пътя са обезопасени с дървени парапети от дъб.

Екопътека Бяла река е отворена за посетители от началото на март до края на октомври всеки ден от 10 до 18 часа.При входа на Екопътеката служител на Парковата дирекция лице, провежда инструктаж на посетителите за Правилата за поведение и за движение по Екопътеката. За безопасност по време на прехода, не се допуска използването на съоръжението извън работното му време.

Посетителските групи са до 15 души и се пропускат през интервал от 30 минути. Посетителите на възраст под 14 години трябва да имат придружител. Индивидуалните посещения са във времето за неорганизирани посещения от 11 до 12 часа и от 14 до 15 часа. Индивидуалните посетители могат да преминат по маршрута и с организирани групи, при свободен капацитет в тях. Времето за организирани посещения е от 10 до 11 часа; от 12 до 14 и от 15 до 18 часа.

Телефон за резервация за посещение на Екопътека Бяла река – тел.: 066/ 801 277

Парков офис Калофер: 03133/ 25 32

 

Екопътека Иванчова поляна

Времетраене: около 3 часа

Екопътека Иванчова поляна предлага лек и приятен преход за около 3 часа. Цялата й дължина е около 6 км. Маршрутът тръгва от Градския парк във Вършец и продължава до местността Иванчова поляна, прочута с танцовите забави и младежки веселби от началото на XXвек. Днес поляната събира главно малинарите, тъй като наоколо има обширни малинови насаждения.

Иванчова поляна се намира в най-високата част на парка и го свързва с вековните гори на Кознешкия дял на Стара планина. От нея се разкрива красива гледка към връх Тодорини кукли. В района на екопътеката се срещат над 280 вида гръбначни животни, от които 200 вида птици. От тях 9 птици и животни са глобално защитени, а 7 растения са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Краят на екопътеката предлага истинска прохлада. Достига се до местността Водопада, която привлича с необичайната си двустепенна водна каскада.

 

Екопътека Тодорини кукли

Времетраене: 8 часа

Екопътека Тодорини кукли минава през най-красивата част на Кознишкия дял на Стара планина, като тръгва от местността Зелени ден над квартал Заножене във Вършец и стига до връх Тодорини кукли. Оттук, през 100-годишна букова гора, екопътеката се спуска до невероятно красивия Клисурски манастир. Цялата дължина на маршрута е 10 км. От манастира туристите могат да си поръчат връщане във Вършец с автобус, велосипеди и дори файтон.

 

Копренска екопътека, Копиловци

Намира се в Западна Стара планина, под връх Копрен. Попада в землището на град Чипровци и село Копиловци, което е изходен пункт за маршрута. Екопътеката минава през долините на три реки и ридовете между тях. Надморската височина е от 950 до 1350 м. Пътеката минава в непосредствена близост до сръбската граница. Състои се от няколко етапа с обща дължина около 20 км. По пътя ще се насладите на вековни букови гори, водопади и водни каскади, причудливи скали, поляни, осеяни със здравец, боровинки и горски ягоди.

 

Мийковска екопътека, Мийковци

Мийковската екопътека се намира в Елено-Твърдишкия Балкан и обхваща поречието на Топлата река. Средната й надморска височина е 730 метра. Маршрутът минава през множество малки бързотечащи рекички. Лятно време рекичките предоставят условия за къпане, а поляните край тях възможности за летуване и бране горски ягоди, малини, къпини, гъби и билки.

 

Негованска екопътека, село Емен, Великотърновско

Времетраене: 3 часа

Негованската екопътека е първата екопътека в България. В западната част на Търновските височини при с. Емен река Негованка, десен приток на р. Росица, образува живописен пролом, известен с името Еменски каньон. Началото на пътеката е в покрайнините на село Емен, на 25 км от Велико Търново. Макар и дълга едва 2 км, пътеката предлага на посетителите си зашеметяващо приключение. В скалите на пролома са изградени стъпала и мостове, които засилват преживяването на туристите. В края на каньона се намира водопадът Момин скок с височина 10 м. Под него се образува красив вир, който често се използва за плаж.

Пътеката е с кръгов маршрут.

 

Спирка Бъзовец, Кръстец

Екопътека Спирка Бъзовец започва от спирка Бъзовец, недалеч от гара Кръстец, като върви край билото на Централен Балкан. Общата дължина на маршрута е близо 3 км. Първоначално пътеката се изкачва стръмно в северна посока, набира височина по реброто на едноименния връх Бъзовец (897 м.н.в.) и по-нататък се спуска по панорамна тераса с изглед към няколко живописни старопланински махали.

На средата на маршрута са направени уютен заслон за отдих и редица пейки с масички и отделни столчета. Маршрутът образува кръг и в обратната посока води през малко познати места с богат растителен и животински свят.

 

Трънска екопътека, Трън

Благодарение на естакадата от 7 дървени моста, 12 стълби и стотици стъпала ще можете да се насладите на уникалните скални феномени, изваяни от двете реки - Ерма и Ябланица Трасето редува по-равни и спокойни крайречни участъци със стръмни и предизвикателни изкачвания. Уникално е съчетанието вода-скала-растителност, като често само на няколко квадратни метра се сращат десетки дървесни, храстови и тревни видове. Пълният обиколен маршрут на пътеката, включва и недостъпното преди изграждането му ждрело на Ябланишка река. Трънската екопътека предлага разходка сред екологично чистата и недотам позната красива природа на Трънския край.

 

Южнородопска екопътека, Ягодина

Началото на Южнородопската екопътека започва от устието на Хайдушки дол в Буйновска река в Западните Родопи, между селата Ягодина, Борино и Чала. Маршрутът й обхваща долините на три реки и ридовете между тях, в район с надморска височина от 900 до 1400 м. Състои се от няколко етапа с обща дължина 18,5 км. Районът е карстов, с атрактивни скални венци с височина до 100 м по долината на Хайдушки дол.

Тук са разположени четири водопада, най-високият от които е почти 20 м.

Особено атрактивен е естественият скален мост – Дяволският мост с височина около 25 м. В околността има вековни екземпляри и цели групи дървета от черен бор. Наблизо са Ягодинската пещера, пещерата Дяволското гърло и Триградското ждрело.