Вход за потребители и търговци

100-те ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА

БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ

 

1. БАНСКО

Музеен комплекс:
- Къща-музей \"Никола Вапцаров\" (раб.време 8:00-12:00; 14:00-18:00; без почивен ден).
- Веляновата къща
- Къща-музей \"Неофит Рилски\"
- Постоянна иконна изложба
- Черква \"Св.Троица\" (раб.време 7:00-18:00; без почивен ден)
Печатът се намира в музея \"Никола Вапцаров\".

Музейният комплекс \"Банско\" представя неповторимото историческо, архитектурно и художествено наследство, както и бележитите личности, чиито къщи са превърнати в музеи.

 

2. ВРЪХ ВИХРЕН

Печатът е в хижа \"Вихрен\".

Пирин е втората по височина планина в България, намира се в югозападна България и е част от Рило-Родопския масив. Тя е разположена надлъжно от северозапад на югоизток между долините на реките Струма и Места и котловините по тях. Най-високият връх в Пирин е Вихрен (2914 м) - третият по височина на Балканския полуостров и вторият у нас.

 

3. СЕЛО ДОБЪРСКО

Църквата \"Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат\" (раб. време 8:00-17:00; събота и неделя с предварителна заявка на тел. 074406/ 215).
Има печат.

Легендите разказват, че първите заселници в селото са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. Те намират изцеление от лечебната вода, която извира в двора на средновековната църква “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Легендата гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си още Климент Охридски. Тези предания намират своето отражение в стенописите на църквата, както и прочутият стенопис с Исус Христос в ракета.
Църквата е строена през 1614 г. Записана е в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО.

 

4. МЕЛНИК - архитектурно исторически резерват

- Исторически музей (раб. време 8:00-18:00 без почивен ден).
Има печат.
- Кордопулова къща (раб.време от 8:00-18:00).
Има печат.
- Роженски манастир (раб.време 8:00 -18:00).
Има печат.

Мелник е най-малкият град в България. Разположен е в югозападната част на Пирин. Градът е известен със земните пирамиди, които представляват приказни природни скулптори с най-различни форми и очертания (едни от най-впечатляващите са тези с формата на скални гъби). Мелник се слави и с прочутото мелнишко вино. Старинните къщи впечатляват с богатата си архитектура.
Историческият музей Мелник се намира в Пашовата къща и представя бита и поминъка на местното население.
Кордопуловата къща, построена през 1758 г. е най-голямата запазена къща от XIX век на Балканския полуостров.
Роженският манастир се намира на 6 км източно от Мелник, до с. Рожен, върху билото на висок хълм с изглед към върховете на Пирин и Беласица, обгърнат от знаменитите Мелнишки пирамиди. Манастирската църква “Рождество Богородично” пази ценни стенописи, стъклописи, икони и дърворезби.

 

5. ПЕТРИЧ

- Местността \"Рупите\" - храм паметник \"Света Петка Българска\" (раб. време 7:30-18:00).
Има печат.
- Самуилова крепост (раб. време 8:15-16:00; почивни дни - неделя и понеделник).
Има печат.

Районът на Рупите е разположен в Югозападна България, в близост до река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Местността е известна с минералните извори, които притежават изключителни лечебни свойства.
В Рупите се намира храма \"Света Петка Българска\", построен по инициатива и със собствени средства на пророчицата баба Ванга.

Самуилова крепост се намира край прочутото със загадките си село Ключ, на 20 километра югозападно от Петрич и само на 4 км от границата с Македония. Националният парк-музей \"Самуилова крепост” е свързан с трагичен момент в Първата българска държава след Беласишката битка с византийците през 1014 г. Тогава е ослепена 14-хилядната войска на Самуил, като на всеки стотен войник е оставен по един с едно око, да води останалите. Виждайки това, Самуил получава разрив на сърцето и умира. Тук се намира мемориалът, посветен на цар Самуил и неговите ослепени войници.

 

БУРГАСКА ОБЛАСТ

6. НЕСЕБЪР

Архитектурно-исторически резерват
- археологически музей (раб. време лятно 9:00-19:00 с обедна почивка; без почивен ден; зимно 9:00-12:00).
Има печат.

Несебър е разположен върху малък остров, който e вързан със сушата с провлак, дълъг 400 м. Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от средновековието в България. Наследник е на древното тракийско селище Месамбрия, основано през второто хилядолетие пр.н.е. Името му означава град (брия) на Мелса.
През 1956 г. градът е обявен за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват. Останките от антична крепостна стена с порта от ІІІ-ІV в., несебърските църкви от V-VІ в. и по-късните, от средновековието (Х-ХІV в.), които са изящни произведения на средновековната българо-византийска архитектура, около 60 възрожденски къщи, обединени в няколко ансамбъла, придават неповторим облик и особена атмосфера на града. Старинната част на гр. Несебър е паметник на културата от листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

7. МАЛКО ТЪРНОВО

- Исторически музей (раб. време лятно 9:00-17:00 без почивен ден; зимно 8:00-16:00).
Има печат.
- Историческата местност \"Петрова нива\"
Има печат.

Град Малко Търново се намира в югоизточна България, на 5 км от границата с Република Турция.
Историческият музей в Малко Търново е създаден през 1983 год. и е разположен в три странджански къщи от края на XIX в. - паметници на културата. В тях са подредени разнообразни, интересни и атрактивни експозиции: археологическа, историческа, етнографска, художествена и природна. Те, по своеобразен начин представят древната Странджа планина, материалната и духовната култура на населението й.

Един от най-значимите исторически паметници в общината е паметника в местността \"Петрова нива\", където през 1903 г. се взема историческото решение за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание в Източна Тракия и Странджа. Намира се на 14 км от с. Звездец.

 

8. СОЗОПОЛ

Археологически музей (раб. време лятно 8:00-12:00; 13:00-17:00; зимно 8:00-12:00).
Има печат.

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук възникнало в края на IV - III хил.пр.н.е. По-късно гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.
Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието. Над 200 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град. Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси.
Археологическият музей е основан през 1961 г. В залите на музея е представена историята на града, както и прекрасни колекции от рисувана древногръцка керамика, каменни котви, амфори, монети и други произведения на древното искуство.

 

ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ

 

9. ВАРНА

- Регионален исторически музей (бул. “Мария Луиза” № 41; раб. време 10:00-17:00; лятно време почивен ден - понеделник; зимно време почивни дни - неделя и понеделник).
Има печат.
- Военноморски музей (бул. \"Приморски\" № 2, Морската градина; раб. време 9:00-17:00; почивни дни събота и неделя).
Има печат.

В 32 зали върху площ от 2000 кв.м. са изложени постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис. Тук се намира и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4000 г.пр.хр. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около 5,5 кг.

Експозициите във Военноморският музей са разположени в 12 зали на два етажа. В хронологичен ред те разказват за създаването и развитието на Българския военноморски флот, за бойните и революционните традиции на неговите моряци, за успехите на народния военноморски флот от древността до наши дни. Тук са изложени най-богатата колекция на корабни модели у нас, колекции от мини, котви, оръдия, отличия (ордени и медали), униформи, художествени произведения и др. Показани са и три военни кораба.

 

10. ДЕВНЯ

- Музей на мозайките (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка; без почивен ден).
Има печат.

Музеят на мозайките в Девня е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки, построена в края на III - началото на IV век на мястото на по-ранни сгради. Музеят представя римски и ранновизантийски мозайки. Мозайките са подови или стенни покрития в помещения на жилищни, обществени и култови сгради и гробници. Те са изработени чрез класически техники от малки камъчета-кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в различни цветове. Представят главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви. В залите на музея е представен и разнообразен материал, свързан с архитектурата на сградата и бита на нейните обитатели.

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ

 

11. ВЕЛИКО ТЪРНОВО - столица на България през ХІІ-ХІV в.

- Архитектурно-исторически резерват \"Царевец\" (раб. време - лятно 8:00-19:00; зимно 8:00-17:00).
Има печат.
- Регионален исторически музей (раб. време 8:00-18:00 с обедна почивка; почивен ден - вторник).
Има печат.
- Архитектурно-музеен резерват \"Арбанаси\" (раб. време 9:00-18:00 с обедна почивка).
Има печат.

Повече от 200 години град Велико Търново е бил център на политическия, стопанския и културния живот. На хълма Царевец били изградени Царският дворец и Патриаршията - двете главни институции за това време, както и множество административни и жилищни сгради, разположени по склоновете му. Днес Царевец е музей на открито, който пресъздава историята на средновековната българска държава.

Регионалният исторически музей във Велико Търново е най-старият и най-големият извънстоличен общоисторически музей. Създаден е през 1871 г. Във фондовете на музея се съхраняват над 200 000 експоната от праисторията до най-новата история.

Арбанаси е уникално селище на 4 км. от Велико Търново, известно със старинните си къщи-крепости, църкви и манастири. Отворени за посещения са Хаджиилиевата и Констанцалиевата къщи, църквите \"Рождество Христово\" /ХVI в./ и \"Св.Св. Архангел и Михаил\" /ХVII в./ с богати колекции от стенопписи със световна известност.

 

12. СВИЩОВ

- Къща-музей \"Алеко Константинов\" (раб. време 8:00-17:00 с обедна почивка; събота и неделя с предварителна заявка).
Има печат.

Къщата-музей “Алеко Константинов” в Свищов е създадена през 1926 г. Още приживе големият български писател подарява родната си къща на Свищовската община, за да се използва за културните нужди на града. Тук е изложена интересна експозиция, пресъздаваща най-важните етапи от краткия, но богат обществен и творчески живот на “Щастливеца” - Алеко Константинов.
На първият етаж от родната къща на Алеко Константинов е изложена богата археологическа колекция. На вторият етаж е разположена експозиция за неговия живот и творчество. Запазени са многобройни лични вещи и предмети, с които се разкрива детството и юношеството на поета. Възстановен е интериора на дома от втората половина на ХIХ век. Сред най-ценните експонати е изложено и сърцето на писателя, спряло да тупти твърде рано. Богатото му творчество е представено чрез многобройните му издания както на български, така и на чуждите езици, на които е превеждано.

 

ВИДИНСКА ОБЛАСТ

 

13. ВИДИН

Музей крепост Баба Вида

работно време 9:00-17:00

Има печат.

Баба Вида е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, играл едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Издига се на брега на р. Дунав в североизточната част на град Видин. Основите на крепостта са положени в края на Х в. върху останките на античната крепост Бонония. Завършен вид добива през XIV в., когато е била владетелски замък на видинския цар Иван Срацимир. Замъкът заема площ 9,5 дка, обиколен със защитен ров с ширина 12 м и дълбочина 6 м. Крепостта има неправилна четириъгълна форма, като всяка страна е по около 70 метра. Състои се от две стени – вътрешна (по-висока) с 9 кули – 4 ъглови и 5 странични и външна (по-ниска) с 2 кули. Между двете стени се образува външен двор. Замъкът-крепост е достъпен само от север, където се намира входната кула. В миналото по дървен подвижен мост (сега каменен) се е минавало над рова, запълнен с вода от р. Дунав. След входната кула се влиза в първия вътрешен двор.
Днес крепостта е най-внушителният паметник на българското крепостно строителство от средновековието.

 

14. ПЕЩЕРА МАГУРАТА

раб. време 9:00-12:00; 13:00-17:00.
Има печат.

\"Магурата\" е едно от чудесата на българската природа. Образуването й е започнало преди около 15 милиона години. Тя е една от най-големите пещери в България и представлява обширен подземен лабиринт (общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м). Образуванията в Магурата са впечатляващи - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, \"пещерно мляко\" (мека варовита колоидна маса, която по-късно се втвърдява). Някои от тях поразяват както с красотата си, така и с размерите си. \"Големият сталактон\" има височина над 20 м и диаметър на основата 4 м, а \"Падналият бор\" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. В пещерата се намират уникални рисувани скални изображения, датиращи от IX-XIII век преди Христа. Изобразяват култови и ловни сцени, танцуващи женски и мъжки фигури, двуглаво женско изображение, ловци, животни, звезди, оръдия на труда, растения.

Исторически музей (раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка; събота и неделя с предварителна заявка).
Има печат.

 

15. БЕЛОГРАДЧИК

Белоградчишки скали.
Има печат при екскурзоводите.

В Историческия музей - Белоградчик в над 6000 експоната са представени историята, бита и обичаите на местното население. В музея са изложени експонати, свързани с въстанието от 1850г. срещу турските поробители, както и богата нумизматична колекция и колекции свързани с домашните занаяти, носии и предмети на бита. Към музея има отдел “Природа”, в който са представени редки екземпляри от местната флора и фауна.

Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западна Стара планина и обхващат район, дълъг 30 км и широк 15 км. Внушителни конгломерати, пясъчници и варовикови натрупвания със червеникави, сиви и жълти оттенъци изграждат Белоградчишките скали, а в следствие действието на естествените природни сили – дъжд, вятър и слънце – в продължение на 200 милиона години са се образували причудливите скални образувания. Природата е изваяла от безформения камък скулптури на митични същества и хора, животни и птици, с които са свързани много легенди.

 

ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ

 

16. ВРАЦА

- Пещера \"Леденика\" (раб. време лятно 9:00-17.00; зимно 9:00-16:00).
Има печат.
- Регионален исторически музей гр. Враца (раб. време 9:00-12:00; 14:00-18:00).
Има печат.

Пещерата \"Леденика\" впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителите с изящната си ледена украса, откъдето произлиза името й. Намира се в северозападния край - Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16км от Враца. Поради уникалната акустика в Голямата зала се организират симфонични концерти. Температурата в пещерата варира от -7° C до -15° C, до 8° C във вътрешността.

Експонатите в Историческия музей представят вековната история на град Враца. Изложени са оръдия на труда, предмети от бита - керамика, сребърни и златни съдове, монети и украшения, археологични материали, трите Тракийски съкровища, открити на тази територията - Бекьовско, Врачанско и Галичко и много други.

 

17. ВРЪХ ОКОЛЧИЦА

Лобното място на Христо Ботев.
Има печат в хижа \"Околчица\" и в къща-музей \"Баба Илийца\" в с. Челопек.

Историческият връх Околчица е свързан с името на достойния син на българския народ Христо Ботев. На върха е издигнат паметник в негова чест. Всяка година, на 2 юни, тук се събират хиляди хора от цялата страна на всенародното поклонение пред подвига на Ботев и Ботевата чета.
Лобното място на Христо Ботев се намира в местността Йолковица, в близост до върха. То е обозначено на малка скала с надпис: \"На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое - жив си ти!\".
Хижа Околчица се намира на 24 км от Враца по асфалтов път и на около 300 м източно от връх Околчица.

 

18. КОЗЛОДУЙ

- Национален музей \"Параход Радецки\" (раб. време 10:00-18:00; почивен ден понеделник).
- Паметник на Христо Ботев и неговата чета.
Печатът е в хижа \"Козлодуйски бряг\".

Националният музей \"Параход Радецки\" е единствения и уникален плаващ музей. Той е свързан с незабравимия подвиг и саможертва на големия български революционер Христо Ботев и неговата чета.

Паметникът увековечава признателността на българите към безсмъртният подвиг на Ботевата чета. Всяка година на 2 юни в цeнтъра на град Козлодуй пред паметника се стичат множество хора, за да отдадат своята почит пред една от най ярките личности в нашата история.
Хижа \"Козлодуйски бряг\" се намира в парка Ботев, близо до мястото, където е слязла Ботевата чета през 1876 г.

 

ГАБРОВСКА ОБЛАСТ

 

19. ГАБРОВО

- Музей на образованието - Априловската гимназия (раб. време 9:00-12:00; 13:00-17:00).
Има печат.
- Архитектурно-етнографски комплекс \"Етъра\" (раб. време лятно 8:30-18:00; зимно 9:00-16:30; почивен ден понеделник).
Има печат.

Музеят на образованието в Габрово е създаден през 1973 г. и има за цел да издирва, събира, проучва и опазва писмени и веществени паметници на българското образование и да показва развитието му до наши дни. Музеят се помещава в източната част на историческата сграда на Априловската гимназия, построена през 1873 г. Пред сградата се намира паметникът, а в двора - гробът на идеолога на новобългарското образование - Васил Априлов.

\"Етъра\" е единственият по рода си етнографски музей на открито. Музеят е разположен в северните склонове на Стара планина, на 8 км южно от Габрово. \"Етъра\" дава представа за живота на типичното българско занаятчийско селище през втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Малките калдъръмени улички, каменните чешми, тътена на мелниците, газовите лампи, часовниковата кула, старите къщи пресъздават духа на българското Възраждане. В занаятчийските работилници са представени на живо над 25 занаята.

 

20. СЕЛО БОЖЕНЦИ

Архитектурно-етнографски резерват (раб. време 8:00-18:00).
Печатът е в бюрото за информация.

Село Боженци е сгушено в живописните планински склонове на Централна Стара планина на 16 км източно от град Габрово. То е запазило старинния си вид от епохата на Българското възраждане и е съхранило ценни архитектурни и етнграфски паметници. Според легендата селото е основано от болярката Божана, която намерила подслон в Балкана заедно с деветте си сина след превземането на Велико Търново от турците през 1393 г. Къщите са разположени на двата бряга на р. Божанка. Високите каменни огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета носят неповторимата атмосфера на това райско кътче на България.

 

21. ТРЯВНА

- Музей на резбарското и зографско изкуство (ул. \"П. Р. Славейков\" № 27; раб. време лятно 9:00-18:00; зимно 9:00-16:30).
Има печат.

Град Трявна е разположен в северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Трявна се слави като средище на майсторите на дюлгерството, дърворезбата и иконописта.
“Даскаловата къща” – единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство е архитектурен паметник, строен през 1804-1808 г. Дърворезбованите тавани пазят спомена за първия български художествен конкурс (през 1808 г. двамата майстори Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца сключват облог за направата на дърворезбовани тавани). Работените в продължение на 6 месеца слънца по таваните и до днес остават недостижим връх в резбарското изкуство. Даскаловата къща е запазила облика на тревненските възрожденски майстори.

 

22. ДРЯНОВО

- Музейна експозиция \"Кольо Фичето\" (раб. време 8:00-12:00; 13:00-17:00 без почивен ден).
Има печат.
- Дряновски манастир, църква и музейна експозиция
Печатът е в манастира.
- Пещера \"Бачо Киро\" (раб. време лятно 9:00-18:00; зимно 09:00-16:00 без почивен ден).
Печатът е при екскурзоводите.

Експозицията е посветена и подробно запознава с живота и творчеството на най-прочутия възрожденски строител Колю Фичето (роден през 1880 в гр. Дряново). Макети и снимков материал представят класическите строежи на майстора и тяхната съдба, а колекциите зидарски, каменоделски и дърводелски инструменти онагледавят традициите и възможностите на строителния занаят от възрожденската епоха.

Дряновският манастирът \"Св. Архангел Михаил\" се намира на 4 км югозападно от Дряново. Основан е през Втората българска държава - началото на XII век. Манастирът е крепост и убежище на българските будители и революционери по време на борбите за национално освобождение. Експозицията в музея е представена с богати колекции предмети, документи и снимки, свързани с историята на Дряново и манастира.

Пещерата \"Бачо Киро\" се намира в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300 м от Дряновския манастир в отвесна варовикова скала висока 25 м. Тук са намерени предмети, които доказват живот на хора по тези места още от древни времена. Това е първата благоустроена пещера в България. Тя представлява сложен четири-етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетителите са оформени два маршрута - кратък маршрут (25 минути) и дълъг маршрут (80 минути).

 

ДОБРИЧКА ОБЛАСТ

 

23. ДОБРИЧ

- Художествена галерия (ул. “България” № 14; раб. време 9:00-12:30; 13:30-18:00; почивни дни - събота и неделя).
Има печат.
- Дом-паметник \"Йордан Йовков\" (раб време 8:00-12:00; 13:00-17:00; почивни дни - събота и неделя)
Има печат.

Сградата на Художествена Галерия - Добрич е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата. Фондът е събиран в продържение на 40 години - част от него са творби от националното художественото наследство (Златния фонд на България, творби от най-известните български класици). Галерията притежава над 3000 произведения - живопис, графика, декоративно-пластични изкуства, скулптура и творби от ръчно-правена хартия.

Дом-паметникът \"Йордан Йовков\" е открит през 1980 г. във връзка с една значима годишнина - 100 години от рождението на писателя. Основната му цел е Йовковите хуманистични послания да станат достояние на максимално широка аудитория. Музеят съхранява общо около 10 000 фондови единици, пазещи частици от живота и творческата работа на белетриста.

 

24. БАЛЧИК

- Двореца и ботаническата градина (раб. време лятно 9:00-20:00; зимно 10:00-16:00; с обедна почивка).
Има печат.
- Нос Калиакра
Има печат.

Ботаническата градина в Балчик е създадена през 1955 година на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Днес на обща площ от 65 дка са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Тук се отглеждат около 2000 вида растения с невероятно разнообразие от цветове и форми. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни видове кактуси, представена на открито на площ от 1 дка. Тя е втората по рода си в Европа, след тази в Монако.

Нос Калиакра е разположен на 60 км североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Името на местността означава “красив нос”. С нос Калиакра се свързват много легенди. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Днес нос Калиакра е красив природен резерват, където гнездят корморани, тюлени и делфини плуват в морето, а скорци и скални косове обитават пещерите.

 

КЪРДЖАЛИЙСКА ОБЛАСТ

 

25. КЪРДЖАЛИ

- Регионален исторически музей, ул. \"Републиканска\" № 4 (раб. време 9:00-17:00; почивен ден понеделник).
Има печат.
- Манастирски комплекс \"Св.Йоан Предтеча\".
Няма печат.
- Крепостта Перперикон.
Няма печат.

Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден е през 1965 г. На три етажа са изложени богати археологични, природни и етнографски колекции. Експозициите на трите отдела с над 30 000 експоната показват най-характерните особености в историческото развитие на Източните Родопи от VІ-то хилядолетие пр. н. е. до наши дни.

Храмът \"Св. Йоан Предтеча\" се намира в кв.\"Веселчане\", Кърджали. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс от XXI-XIV век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция.

Крепостта Перперикон се намира в Източните Родопи на 15 км североизточно от гр. Кърджали и на 2 км южно от с. Горна крепост. Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Предполага се, че тук се е намирал Свещеният град на траките. Комплексът включва дворец-светилище от ІV-V в. пр.н.е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм-прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците-резиденции на царете Терес и Ситалк, съответно баща и син.

 

КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ

 

26. КЮСТЕНДИЛ

- Художествена галерия \"Владимир Димитров-Майстора\" (ул.”Патриарх Евтимий” № 20; раб. време 9:00-12:00; 13:30-17:00; почивен ден понеделник).
Има печат.
- Къща-музей \"Димитър Пешев\" (раб. време 9:00-18:00 с обедна почивка).
Има печат.

През 1944 г. в Кюстендил се открива Общинският музей с Художествена галерия към него, която носи името \"Владимир Димитров-Майстора\" и в главната зала е подредена една значителна колекция от 50 платна на художника. През 1972 г., по случай 90-годишнината от рождението на твореца се открива първата в страната специално построена галерия - сегашната Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”. Днес там се съхраняват около 300 живописни творби и над 1000 рисунки на художника, както и изложби и на други видни български творци.

Димитър Пешев е бил подпредседател на ХХV-то Обикновено Народно Събрание. Намесвайки в последния момент в готвената за българските евреи депортация, Димитър Пешев спасява от унищожение 48 000 евреи – практически цялата еврейска общност.
Сред експонатите в къщата-музей са документи и лични вещи на Пешев и неговите съратници.

 

27. ВРЪХ РУЕН

Печатът е в хoтел \"Три буки\".

Връх Руен е висок 2251 м и е първенецът на Осоговска планина (пети по височина в България, след вр. Мусала, вр. Вихрен, вр. Ботев и Черни връх).
До 1997 г. върхът попадаше в граничната ивица с Македония и посещението му се допускаше само с разрешение от Дирекция \"Гранична полиция\".
Днес достъпът е свободен. Изходни пунктове за върха са от хижа Осогово (3,30 ч.) или хотел Три буки (3,30 ч.).

Комплексът “Три Буки” се намира в едноименната местност в планината Осогово. Красивата местност се намира на 20 км югозападно от гр. Кюстендил, на 1550 м надморска височина. От тук се откриват невероятни гледки към Рила, Пирин и връх Мали Руен в Осоговския балкан.

 

28. РИЛСКИ МАНАСТИР

Раб. време 8:00-18:00 без почивен ден.
Печатът е в музея.

Най-големият манастирски комплекс в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров.
Рилският манастир е основан през 10 век от българският монах Св. Иван Рилски, чиито мощи са изложени в главната църква. Жилищните крила с килиите затварят обширен вътрешен двор, в средата на който, до средновековната Хрельова кула, се издига главната манастирска църква \"Света Богородица\". Забележителни са стенописите от XIX в., дело на майстори от Банско и Самоков. Днес в манастира се съхраняват ценни български писмени паметници - около 250 ръкописни книги от XI - XIX век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др.
В манастирския музей се пази уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво и е кръстен на своя създател. Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки.
Рилският манастир е в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО.

 

29. СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Печат има в хижа Скакавица и хижа Рилски езера.

Седемте рилски езера са едно от най-красивите места в България. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамка, ограден от връх Сухия чал, Отовишки връх и Харамията в северозападната част на Рила. Официално приетата номерация на езерата ги проследява отгоре надолу: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман. При тихо и слънчево време, те са спокойни и бистри, а при буря – тъмни, страшни и разпенени. През зимата те замръзват и се покриват с дебел сняг.

До хижа Скакавица може да се стигне от летовище Паничище за 2,00 часа. От х. Скакавица до Седемте рилски езера е 1,30 часа.

До хижа Рилски езера може да се стигне от хижа Пионерска за 1,30 часа (х. Пионерска отстои на 1,00 час от лет. Паничище (4 км по асфалтово шосе).

 

ЛОВЕШКА ОБЛАСТ

 

30. ЛОВЕЧ

- Етнографски музей (ул. “Хр. Иванов” № 15; раб. време лятно 8:00-12:00; 14:00-18:00, без почивен ден; зимно 8:00-12:00; 13:00-17:00; почивни дни - събота и неделя).
Има печат.
- Музей \"В. Левски\"(ул. “В. Поплуканов” № 1; раб. време лятно 8:00-12:00; 14:00-18:00; зимно 8:00-12:00; 13:00-17:00; почивни дни - събота и неделя).
Има печат.
- Къкринско ханче (раб. време лятно 8:00-12:00; 14:00-18:00; зимно 8:00-12:00; 13:00-17:00; почивни дни - понеделник и вторник).
Има печат.

В етнографският комплекс се намират експозицията “Драсова къща” - открита през 1973 г., тя представя бита на богато търговско семейство от края на ХІХ - началото на ХХ век и експозицията “Рашова къща” - открита през 1983 г., тя представя уредбата на дом на ловешки интелигент от 30-те и 40-те години на ХХ век.

През 1969 г. квартал “Вароша” в Ловеч е обявен за архитектурно-исторически резерват. Характеризира се със самобитната си народна архитектура от възрожденската епоха. Забележителност е и паметника на Васил Левски, висок 14 метра. Друга забележителност е музеят “Васил Левски”, открит на 19 февруари 1954 г. Тук е изложена колекция от лични вещи на Левски - печатничка, фалшиви турски печати, квитанции, сабя, кама и оригинален портрет от 1870 година.

Музеят „Къкринското ханче\" се намира в село Къкрина, на 17 км източно от Ловеч. Там са се провеждали заседания на местния революционен комитет и са намирали подслон някои комитетски хора. На 27 декември 1872 г. в Къкринското ханче е заловен Апостола на свободата Васил Левски. Апостолът е обесен в гр. София на 19 февруари 1873 г.
След залавянето на Левски ханчето е изоставено, постройката започва да се руши, а в края на XIX век пожар я доунищожава, като остават само основите. Възстановяването започва през 1926 г. и на 10 май 1931 г. музеят е открит тържествено. Днес в Къкринското ханче идват посетители, за да почувстват атмосферата на онези тежки години и да се поклонят пред подвига на безсмъртния Апостол на българската свобода.

 

31. ТРОЯН

- Троянски манастир (без почивен ден).
Има печат.
- Природо-научен музей с. Черни Осъм (раб. време 9:00-17:00).
Има печат.

Троянският ставропигиален манастир \"Успение Богородично\" е разположен на 10 км югоизточно от гр.Троян в северните части на Троянския балкан. Той e третият по големина в България, след Рилския манастир и Бачковския манастир. Предполага се, че манастирът е основан около 1600 г. През Възраждането той е известно книжовно средище и спомоществувател за издаването на редица книги. Днес в манастирът се съхраняват редица произведeния на църковната живопис, разнообразни произведения на приложните изкуства и занаяти, сред които са сребърната обковка на евангелието, великолепен потир, ср