Вход за потребители и търговци

Екскурзия до остров Тасос от Варна

Категория
Държава
Населено място/Курорт
Транспорт
автобус
Маршрут
Варна-Тасос-Варна
 
Предоставена от
Офертата в валидна от
01.02.2016 до 01.12.2020
Офертата е посетена
5338 пъти

Изпрати запитване за
тази оферта

Оферта е предоставена от

Алестра Тур

Варна, жк.Трошево бл.82 партер
Тел.: 052 501195, 0879265131, 0879265144

Удостоверение за регистрация: РК- 01- 7199

alestratour@abv.bg
http://www.alestratour.com

Програма:

1 ден

04:00 – Отпътуване от Варна. Около обяд пристигаме в Керамоти.Малкото рибарско пристанище, през което туристите бяха свикнали да минават транзит за да се качат на ферибота към съседния остров Тасос, все повече набира популярност като морски курорт. Живописното градче с широки и спокойни улици, и красиви къщи, обкичени с много цветя и палми, кой знае защо е останало встрани от организираните туристически потоци и може би точно в това се състои неговия чар.Керамотие разположено на малък полуостров, навлизащ около километър навътре в Егейско море и отстои на равни разстояния съответно в източна и западна посока от административните центрове Кавала и Ксанти. След кратка почивка се отправяме с ферибота към Тасос. Екзотиченият гръцки остров е разположен в северната част на Егейско море, на няколко километра от континента. Богат на злато в древността, днес Тасос е богат на история, на култура, богат е на пейзажи и на гостоприемство. Пясъчни плажове, скалисти плажове, мраморни плажове и едно безкрайно, синьо и топло море. Слънце, залязващо в Егейско море и мека топлина, която не идва само от слънцето. Но Тасос не е само море и руини - много от съкровищата му не са на брега. Сенчести таверни в горещите следобеди, гъсти зелени гори и куполообразна планина, чийто, обрасъл във вековни гори, връх Ипсарио успява да се издигне на над 1200 м над нивото на морето, въпреки че диаметърът на острова е само някакви си двайсетина километра.Островът е известен с безкрайните маслинови гори (повече от 1 млн. дървета), добивания млечнобял мрамор и с прочутия със своя аромат студено пресован зехтин. Не по-малко внимание заслужават обаче виното, пчелният мед и гостоприемството на местните хора. Населяван още през каменната ера, Тасос е известен от дълбока древност, когато островът се славел със златните си мини и бил наричан „Атина на Севера”. Тук, в Тасос, има отличен археологически музей и много руини, които може да проучите. Настрана от древната митология, вие също ще откриете, че този гръцки остров има исторически връзки с Турция, Египет и нашата страна България. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка

2 ден

08:00 - Закуска. Автобусна обиколка на острова. Ще видим Женския манастир св. Архангел Михаил, основан в началото на ХІІ век и се намира на гигантска скала, надвиснал на стотици метри над морето. Това е един от малкото запазени манастири, построени от монасите от Атон. Най-голямата му светиня е пирон от разпятието на Христос.Ще спрем и в Алики - малко рибарско селище, може би най-красивото място по бреговете на Тасос. Има два прекрасни залива (единият наречен „залива на русалките”) и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос (известен под името „свещената скала на Тасос”), който отделя заливите един от друг. Продължаваме покрай бреговете на острова и спираме в Панагия. Панагия е едно от най- живописните села на остров Тасос с много богата история. Панагия впечатлява посетителя с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и криволичещите си калдъръмени улички. На централния площад, около хилядолетния чинар има колоритни таверни, магазини и кафенета.В центъра на Панагия, е разположена семейната фабрика на Сотирелис за преработка на маслини. От 1915 г. тя работи само с местния сорт „фруба“ и е устроена като музей, в малкия му магазин има зехтин, сапун, сувенири от маслиново дърво. Музей на маслините и маслиновото масло има и в Скала Принос. Модереният музей представя производството на зехтин, фотографска изложба, изложба на около 40 от 130-те известни днес видове зехтин, както и дегустационна зала, където ще може да се опита и да закупи всичко това. Освен него тук всеки понеделник сутринта, става уличният пазар на Принос, немалка атракция за посетителите на Тасос. На пазара се предлагат голямо разнообразие от ядки, пресни плодове и зеленчуци, кожени изделия, обувки, дрехи и домакински пособия. Но преди Скала Принос ще посетим Лименас. Близо до пристанището на Лименас се намират руините на древния централен пазар – агората, която е била основното средище за търговия и социални контакти. В непосредствена близост до археологическия музей се намират светилищата на Артемида и Дионис, а нагоре по хълма са разположени Акрополът, храмът на Атина и античният театър, построен през V в.пр.н.е. и е побирал поне две хиляди зрители. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден

08:00 – Закуска. Свободно време. В късния следобяд се отправяме към село Теологос - старинно селище, скрито дълбоко в планината. Теологос, което значи „думата на Бога”, е едно от най-прочутите селища на острова, привличащо хиляди посетители със своята естествена красота и дълга история. Добре защитено от пиратите, Теологос е било столица на острова през времето на Отоманското владичество. Потънало в зеленина, селото се слави със своите старинни къщи с високи комини и покриви от каменни плочи. Струва си човек да посети Теологос, само за да се разходи по живописните му улици, само за да се убеди в невероятното влияние на вековната история върху всяко кътче на селото. Теологос е обявен за културна столица на Тасос през 1979 г. поради автентичната си архитектура и добре съхранените традиции и обичаи, от които най-известно е ежегодното възпроизвеждане на тракийска сватба. Селото все още произвежда свои собствени маслини, агнешко, зеленчуци и алкохол, така че в таверните му се консумират местни продукти. Гръцка вечер в таверна с традиционни ястия и музика.

4 ден

08:00 – Закуска. Отпътуване за България с кратка спирка в Ксанти. Ксанти е съвременен град, здраво пуснал корени в миналото си. Каменните му къщи, здравите зидове и тесните калдаръмени улички на Стария град напомнят за най-добрите времена от ХVІІІ век, когато Ксанти преживява истински бум в търговията с тютюн. Градът е успял да запази старата си част и днес тя, без преувеличение, представлява истински открит музей на местната архитектура от онова време. В никакъв случай не бива да си тръгнете от Ксанти, без да опитате произведенията на местната кулинария – сутзукакия, баклава, шекер паре, локум и много други. Кухнята е неделима част от атмосферата на града от спомените, които Ксанти оставя у посетителите си.

 

Цена – 249 лева