Вход за потребители и търговци

Екскурзия до Черепишки манастир,Враца,пещери Венеца и Магура,Видин от Варна

Категория
Държава
Населено място/Курорт
Транспорт
автобус
Маршрут
ВАРНА-ЧЕРЕПИШКИ МАНАСТИР-ВРАЦА(н)-БЕЛОГРАДЧИК-ВЕНЕЦА-МАГУРАТА-ВИДИН(н)-ВАРНА
 
Предоставена от
Офертата в валидна от
01.01.2016 до 01.12.2020
Офертата е посетена
1402 пъти

Изпрати запитване за
тази оферта

Оферта е предоставена от

Алестра Тур

Варна, жк.Трошево бл.82 партер
Тел.: 052 501195, 0879265131, 0879265144

Удостоверение за регистрация: РК- 01- 7199

alestratour@abv.bg
http://www.alestratour.com

План на пътуване

1 ден

05:00-Отпътуване от Варна.

12:00-Пристигане в Черепишки манастир „Успение Богородично“. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.). Съществува легенда, според която името на манастира идва от костите на загиналите войници след битката в края на XIV в. между цар Иван Шишман и османските нашественици. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850 – 1921 г.), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”. Престой – 1 час.

13:20-Пристигане в с.Челопек. Посещение на къща музей „Баба Илийца“. Баба Илийца е останала в Българската история с факта, че  е помогнала на Ботевата чета след разгромяването ѝ край връх Околчица във Врачанския балкан. С риск за живота си тя спасява един от Ботевите четници. Великият български поет и писател Иван Вазов описва героизма й в разказа си "Една българка". Престой- 1 час.

15:00-Пристигане във Враца. Посещение на Исторически музей Враца. Музеят се състои от 9 зали и 3 къта. Една от най-интересните експозиции е на обиколилото почти целия свят Рогозенско съкровище. Това е най-голямото тракийско съкровище намирано някога. Във музеят се съхранява и най-древния човешки скелет откриван в България. Предполага се, че е на възраст около 8 000 години. Престой -2 час. Настаняване в хотел 2/3*. Нощувка.

 

2 ден

08:00-Закуска

10:30-Пристигане в Белоградчик. Посещение на Белоградчишките скали. Уникалният природен феномен Белоградчишки скали е скален комплекс с дължина около 30 км и ширина 6-7 км. Комплексът се простира от запад на изток от връх Ведерник (1124 м) около град Белоградчик до селата Боровица и Белотинци. Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Първата група скали е разположена около град Белоградчик. Имената на по-известните от тях са Конника, Мадоната, Дервиша, Адам и Ева, Гъбите, Лъва, Монасите, Мечката,Замъка, Овчарчето. Престой 1:30 часа

12:30-Посещение на пещера Венеца. През май 1970 година край село Орешец случайно е открита пещера Венеца. Интересна е нейната история. Когато група от пещерния клуб „Бел прилеп“ – Белоградчик извършва експедиция за търсене на входа й по карта, пещерняците го откриват случайно – той представлява кладенец, затрупан от местните хора с камъни. През този вход влизането в пещерата се оказва невъзможно. Днес пещерняците определят пещера Венеца като най-красивата от всичките 121 пещери, открити при експедициите на клуб „Бел прилеп“. В нея могат да се видят всички видове вторични калцитни образувания, които природата може да създаде със своята неповторима фантазия. Поради това тя заслужено носи името Венеца, кръстена от инж. Петър Трантеев.

15:30-Посещение на пещерата Магурата. Пещерата Магурата се намира в Северозападна България, на 17 км от гр. Белоградчик, във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Тя е една от най-големите и най-красиви пещери в България. Състои се от главна галерия и три странични разклонения. Общата дължина на откритите галерии е около 2500 м. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения.

18:30-Пристигане във Видин, настаняване в хотел 2/3*,нощувка.

 

3 ден

08:00-Закуска.

09:00-Посещение на крепост „Баба Вида“. Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония. Строежът на средновековния замък започва през втората половина на Х век, но по време на Второто българско царство (края на ХІІ - ХІV век) се извършва и най-същественият градеж. Последният български цар преди падането на България под османско владичество Иван Срацимир (1324 г. – 1397 г.) е живял в крепостта. Свободно време. Престой – 2 часа.

15:00-Пристигане в Български извор. Почивка и най-вкусното биволско кисело мляко. Престой 2 часа.

22:30-Пристигане във Варна.

 

Цена – 138 лв.